Επιλογή Γλώσσας

GreekEnglish (United Kingdom)

Το Aristea Hotel Διαθέτει:


- 5 γραφικά δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν από 1 έως 3 άτομα, με δικό τους μπάνιο, ζεστό νερό όλη μέρα, τηλεόραση και αυτόνομη θέρμανση για τις χιονισμένες νύχτες του χειμώνα.


- 4 studios που μπορούν να φιλοξενήσουν από 3 μέχρι και 7 άτομα. Διαθέτουν διπλά μπάνια, κουζίνα με πλήρη εξοπλισμό, ψυγείο, τραπεζαρία, τηλεόραση σε όλα τα δωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και δικό τους τζάκι με διαθεσιμότητα σε ξύλα. Επίσης διαθέτουν μεγάλα μπαλκόνια για να απολαμβάνετε τον καφέ σας με θέα τις πλαγιές του Ψηλορείτη.

 

Anogia
Για τ'Ανώγεια

Sample image

Ορεινή κωμόπολη στα όρια σχεδόν των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου (52 χλμ ΝΑ από το Ρέθυμνο - 2.507 κάτοικοι). Η πρόσβαση μπορεί να γίνει και από το Ηράκλειο (είναι πιο κοντά). Σύμφωνα με την παράδοση, τα Ανώγεια δημιουργήθηκαν από κτηνοτρόφους, στις αρχές του 13ου αι. Υπήρξαν κέντρο επαναστατών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και πυρήνας αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου.

Ήταν ένα από τα κύρια μέρη στα οποία οδηγήθηκε και κρατήθηκε από τους αντάρτες απαγωγείς του o Γερμανός στρατιωτικός διοικητής, στρατηγός Φον Κράιπε, πριν φυγαδευτεί στην Αφρική. Σε αντίποινα οι Γερμανοί σκότωσαν (1944) όλους τους άντρες του χωριού και ισοπέδωσαν στην κυριολεξία τα κτίρια, εκτός από την εκκλησία -αφιερωμένη στον Ιωάννη το Βαπτιστή, με αξιόλογες τοιχογραφίες. Τα Ανώγεια ξαναχτίστηκαν μετά τον πόλεμο από τους κατοίκους τους, οι οποίοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία, τη χειροτεχνία και τα υφαντά. Οι Ανωγειανοί -αρκετά διαφορετικοί από τους υπόλοιπους Κρητικούς διατηρούν έντονη την παραδοσιακή μορφή ζωής στην ενδυμασία, τη διατροφή, την ιδιάζουσα γλώσσα που χρησιμοποιούν και ακόμα στις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής που δεν εννοούνται χωρίς τη συμμετοχή των γραφικών Ανωγειανών τραγουδιστών. Τα Ανώγεια αποτελούν σημείο εκκίνησης για την ανάβαση στην Ίδη (Ψηλορείτη) και το Ιδαίο Άντρο (απόσταση 16 χλμ).
Αξιοθέατα αποτελούν:

 

  • Το Ιδαίο Άντρο. Πρόκειται για το περίφημο σπήλαιο στο οροπέδιο της Νίδας στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1.538, γνωστό στους βοσκούς της περιοχής ως Σπηλιάρα της Βοσκοπούλας. Η πρόσβαση γίνεται από τα Ανώγεια (απόσταση 16 χλμ), μέσα από το κατάφυτο οροπέδιο της Νίδας. Το Άντρο υπήρξε κέντρο λατρείας από τους Προϊστορικούς ως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Κατά μια εκδοχή εδώ ήταν που γεννήθηκε ο Δίας. Προς τιμή του γίνονταν ετήσιες γιορτές και συστηματικές τελετές μυσταγωγίας και μύησης των προσκυνητών, που έρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας προσκομίζοντας αναθήματα και αφιερώματα στο θεό. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1885 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φεντερίκο Χάλμπχερ, ύστερα από πρωτοβουλία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ηρακλείου. Χωρίζεται σε δυο κύριους θαλάμους στους οποίους προτάσσεται ευρύχωρο πλάτωμα (πριν από την είσοδο στο σπήλαιο), σε βράχο του οποίου υπάρχει λαξευμένος ορθογώνιος βωμός που περιβάλλεται από Βαθμιδωτή πεζούλα, σκαλισμένη κι αυτή στο βράχο. Ανάμεσα στα πολλά και σπουδαία ευρήματα που απέδωσε το σπήλαιο είναι σιδερένια όπλα και εργαλεία, χάλκινα ειδώλια, χάλκινα σκεύη (δίσκοι, τρίποδες, λέβητες), αντικείμενα από κόκαλο και ελεφαντόδοντο και κυρίως οι περίφημες ανάγλυφες, χάλκινες αναθηματικές ασπίδες με σκηνές κυνηγιού. Ανήκουν στην ανατολίζουσα περίοδο της ελληνικής τέχνης του 8ου και του 7ου αιώνα π.Χ. Βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Από το 1982 ο αρχαιολόγος Γ. Σακελλαράκης έχει αρχίσει νέες συστηματικές ανασκαφές του σπηλαίου, που έχουν φέρει στο φως πολυάριθμα νέα ευρήματα -κυρίως μεταμινωικά. Η μελέτη τους θα τεκμηριώσει ακόμα περισσότερο την ιστορία του Άντρου.

Η πρόσβαση στα Ανώγεια είναι εφιχτή απο το Ηράκλειο και απο το Ρέθυμνο!